Mikor melyik lázcsillapítót válasszuk?

Ma már sokféle vény nélkül és vényre kapható lázcsillapító közül választhatunk, melyek az alábbi négyféle hatóanyag valamelyikét tartalmazzák: ibuprofent, paracetamolt, acetil-szalicilsavat, vagy aminofenazont.

A lázcsillapítók az agy hőközpontjára hatnak, így csökkentik a lázat. A láz azt jelzi, hogy a testünk valamilyen fertőzés ellen harcol. Azt, hogy mikor szükséges gyógyszert bevenni, az egyéni állapot, tűrőképesség, egyéb (krónikus) betegség határozza meg. Aki szív- vagy tüdőbetegségben szenved, immunproblémákkal küzd, annak előbb szükséges (38°C felett) lázcsillapítót bevenni. Egészséges szervezet akár a 39-40 fokos lázat is „jól tűri”, ilyenkor a beteg közérzete a döntő szempont.

  • Az aminofenazon tartalmú gyógyszereket csak orvos írhatja fel. Ezek erős fájdalom- és lázcsillapító hatással, valamint enyhe gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Általában hányással együtt járó betegségeknél írják fel, továbbá babáknak, kúp formájában. (Pl. Kefalgin, Germicid)
  • A paracetamol enyhe és közepes fájdalom csillapítására és lázcsillapításra alkalmas, általában fejfájás, fogfájás, reumás fájdalom, menstruációs panaszok és megfázásos láz kezelésére használják. (Pl.: Rubophen, Panadol, Coldrex, Neo Citran)
  • Az ibuprofen hatékonyan csökkenti a lázat és a gyulladásos eredetű fájdalmakat. Erős és tartós hatást biztosít. (Pl.: Algoflex, Dolowill, Nurofen)
  • Az acetilszalicilsav enyhe és közepes fájdalom esetében javasolt, hasonlóan a paracetamolhoz. Vizsgálatok kimutatták, hogy az acetilszalicilsav 20%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri súlyos állapotok kialakulását. 16 éves kor alatt tilos a használata. (Pl.: Aspirin, Kalmopyrin)

Ha nem akar sorban állni, várakozni a gyógyszertárban, a Gyógyline.hu online patikából kényelmesen és otthona biztonságából rendelhet vény nélkül kapható lázcsillapítót.

Választhat tabletták, kapszulák, forróital porok, pezsgőtabletták és szuszpenziók közül. Kínálatunkban növényi gyógyszerek, gyógyteák és homeopátiás alternatívák is találhatók. Forduljon bátran a Gyógyline webes gyógyszertárához és gyógyuljon meg minél hamarabb!