Papagáj a lakásban

A papagáj csodálatos társa lehet az embernek, ha megfelelően fel van készülve és hajlandó azt a törődést és gondoskodást megadni neki, amit igényel.

Ez magába foglalja az etetést, ápolást, takarítást, a rengeteg foglalkozást ésegyütt töltött időt.

Egy hullámos papagájnak és egy arának különböző igényei vannak, ám azt leszögezhetjük, hogy minden fajtának elegendő mozgástérre van szüksége. Legjobb, ha a papagáj élőhelye eleve egy röpde, de egy tágasabb kalitka is tökéletes. Mindenképp szükségük van mozgásra, ezért szobában tartott papagájt hetente többször engedjünk ki repülni. Előtte győződjünk meg róla, hogy minden ablak, ajtó csukva van, illetve a madárra veszélyes – vagy számunkra kedves, féltve őrzött – tárgyakat eltűntettük.

Mivel a madarak elég rendetlenek, készüljünk rá, hogy sokat kell takarítanunk. Az eleséget, illetve az apró maghéjakat szétszórják a kalitka körül, vedléskor pedig tollakkal lesz tele a szoba.Célszerű olyan padlóburkolatot választani, amit könnyű tisztán tartani – a szőnyeget felejtsük el! Gyakran a falat is összepiszkolják, így a kalitka mögé jó ötlet felszerelni valamit vagy lemosható falfestéket választani.

A takarítás a kalitkára is vonatkozik, a papagáj élőhelye rendszeres tisztítást igényel.

Érdemes hetente cserélni a kalitka alján a homokot/újságpapírt (röpdében fűrészport), havonta pedig „nagytakarítást” tartani, azaz alaposan lepucolni a kalitkát és a felszereléseket. Az etetőket, itatókat 2-3 naponta el kell mosogatni. Ez történhet természetes tisztítószerrel (pl. ecettel), de a mosogatószer is megfelel, ha alaposan kiöblítjük utána a tálkákat.

Aki teheti, rendezzen be egy madár-szobát, ahol valóban csak a papagájok laknak. Berendezhetjük valódi faágból készült ülőkékkel, kötelekkel, hintával és mászókákkal, ahol kedvencünk szabadon játszhat.