Stílusos kiegészítő valódi funkcióval

Ha egy felület elég sima, és a rajta található egyenetlenségek kisebbek, mint a visszavert fény hullámhossza, akkor tükröződő felületről beszélünk. Erre az emberiség igen hamar, gyakorlatilag már a kőkorban rájött. Megközelítőleg nyolcezer évvel ezelőtt készülhettek az első mesterséges tükrök Anatóliában, ami a mai Törökországban található. Ezek nagyon simára csiszolt kövekből készültek, a legnépszerűbb az obszidián volt. Ez a kő vulkáni üvegként is ismeretes.

A tükör evolúciójában a következő lépcsőfokot a fémből készült tükrök jelentik.

Már az ókor korai szakaszában, mintegy hatezer évvel ezelőtt is alkottak rézből, később bronzból tükröket a Közel-Kelet és Ázsia népei, például a sumérok, egyiptomiak és kínaiak. Egy fémből készült tükör jelentősen szebb képet ad, mint egy kőből csiszolt, ráadásul gyakorlatilag bármekkora méretben készíthető.  Azonban számos komoly hátránnyal bír, például könnyen karcolódik és sérül, folyamatos polírozásra szorul, drága és talán a legfontosabb hátulütője, hogy a benne látható tükörkép továbbra sem elég valóságos. Ennek ellenére számos helyen maradtak használatban egészen a tizenkilencedik század végéig, annak ellenére is, hogy az idők folyamán fejlettebb tükrök is megjelentek.

Valamikor az első és a harmadik század között a tükör új típusát fejlesztették ki Szidón városában. Ez főleg üvegből készült, és mivel az üveg fényvisszaverő képessége nem kiemelkedően jó, az üveglap mögé vékony ólomréteg került. Az így kapott tükör sokkal szebb képet adott a korábbiaknál, annak ellenére is, hogy az üvegfúvás akkori fejlettségi fokán még csak homorú vagy domború tükröket készíthettek.

A tükörmai formáját nagyjából kétszáz évvel ezelőtt nyerte el, amikor az üveg már rendkívül vékony ezüstrétegre került egy német kémikus, Justus von Liebig jóvoltából.

Ma már számtalan formában és méretben létezik, és a Dodo Home webáruházában te is megtalálod azt a tükröt, ami nagyszerűen feldobja nappalid, irodád vagy akár hálószobád. Az egészalakos tükrök kiválóan alkalmasak a szűkösebb helyiségek vizuális növelésére is. Kedveld akár az elegáns, egyszerű tükröket vagy az extravagánsabb darabokat, nálunk garantáltan megtalálod, amit keresel.